[O1]Zdjęcie tylnego boczku (elektryczne szyby) - fotorelacja

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mariuzs
    Classic
    • 2011
    • 13

Zamieszczone przez neck99
    ok - dziękuję - odezwę się na PW ale najszybciej w sobotę bo wracam jutro w nocy
    oki daj znać.
    Baniak XTL-a była by szansa na 123-125zł 4L a 1 literek za ok. 32-33zł
    DHL za 19zł.
  • Dr.Claufe
    Rider
    • 2010
    • 338

Witam.

Jako, że postanowiłem u siebie rozebrać boczek tylnych lewych drzwi wpadłem na pomysł (niestety już po rozpoczęciu pracy) na zrobienie fotorelacji, gdyż takowej nie znalazłem na forum - odnośnie tylnych drzwi. Jest tylko do O2.

Jest to banalnie proste, gdyż zrobiłem to bez żadnego poradnika, a sam jestem laikiem, jakich wręcz mało. Może jednak pomoże to tym, którzy są niechętnie nastawieni do rozbiórki, a muszą to zrobić.

Zdjęcie mam już od częściowo przygotowanych drzwi:

Musimy odkręcić bodajże 10 śrubek zaznaczonych czerwonymi kołami. 7 z nich odkręcimy torxem (posłużę się zdjęciem kolegi z innego tematu):

Reszta to zwykły krzyżak, ale pasowałoby, aby był długi.

Jak widać, jedna śrubka jest ukryta pod panelem z guzikiem od elektrycznych szyb i głośniczkiem. Podważamy to (u mnie wyraźnie widać ślady po śrubokręcie, gdyż poprzedni właściciel też się tutaj dostawał, a po co to zobaczycie na końcu):

Dwie ukryte są pod rączką. Walkę z nią zaczynamy mniej więcej od tego miejsca:

I tak to wygląda. Dolna ma bardzo długi tunel, więc przyda się dłuższy śrubokręt.

Jedna część rączki po wyjęciu:

Po odkręceniu wszystkich śrub, odchylamy boczek i zobaczymy, że wyraźnie trzyma się jeszcze przy szybie. Wsuwamy ręce pod spód boczka i pchamy do góry aż wyjdzie.

Teraz najważniejsza część spektaklu, po co wcześniejszy właściciel dostawał się do drzwi. Aż wstyd to wstawić.. ale pocieszcie mnie trochę.. :

Nie działają mi tylne elektryczne szyby. Myślałem, że to może ten plastik za 9 zł, a tu moim oczom ukazało się drewno przytrzymujące szybę..

Pozdrawiam.

Komentarz

• kwiat777
      Classic
      • 2009
      • 5

Swietna sprawa. Dzieki wielkie.
      Dzisiaj poleglem przy sciaganiu boczka ale po tej lekturze pojdzie juz jak po masle

Komentarz

• krzysiek13
        L&K
        • 2010
        • 1155

Bardzo się przyda przy wygłuszaniu, dobra robota
        Mam pytanie - czy te dziury były zaklejone jakąś folią? Boczek trzyma się tylko na wkrętach i profilu pod szybą? Nie ma żadnych spinek?

Pocieszę Cię - jak masz kominek, to będzie czym rozpalić :szeroki_usmiech A jak nie to masz czym walnąć w łeb poprzedniego właściciela
        Octavia

Komentarz

• Dr.Claufe
          Rider
          • 2010
          • 338

O Nie sądziłem, że temat przyda się tak szybko
          Zamieszczone przez k085
          Mam pytanie - czy te dziury były zaklejone jakąś folią? Boczek trzyma się tylko na wkrętach i profilu pod szybą? Nie ma żadnych spinek?
          Tak, dziury są zaklejone folią, której już u mnie nie było. Koledzy mi powiedzieli, że powinna być. Widać jeszcze nawet na ostatnim zdjęciu pozostałości po niej. Poprzedni właściciel, aby "naprawić" opadającą szybkę jakoś musiał sobie poradzić.

Ja spinek żadnych nie miałem i raczej ich nie ma. Tylko to co widać na zdjęciach. Śrubki po bokach boczku i centralnie w klamce.

Zamieszczone przez k085
          Pocieszę Cię - jak masz kominek, to będzie czym rozpalić :szeroki_usmiech A jak nie to masz czym walnąć w łeb poprzedniego właściciela
          Hehe, kominka niestety nie ma
          Jak zrobi się cieplej to się za to zabiorę.

Dzisiaj poleglem przy sciaganiu boczka ale po tej lekturze pojdzie juz jak po masle
          Nie może być inaczej

Ja na dniach będę się zabierał za zdjęcie boczku u kierowcy (relacja z tego zdarzenia na szczęście jest zamieszona przez innego kolegę) bo na ostatni prezent w dzień moich urodzin (ubiegła niedziela) po przyjeździe na parkingu chcę wyjść, a tu co? Trzask! Urwała się linka łącząca zamek z klamką i klamka jest luźna :P

Muszę sobie radzić otwarciem szyby i otworzeniem z zewnątrz :P

Pozdrawiam

Komentarz

• krzysiek13
            L&K
            • 2010
            • 1155

Dzięki za informację trochę byłem wystraszony tych spinek, bo wcześniej rozbierałem drzwi w passacie i tam to była droga przez mękę... oprócz śrub z 10 spinek naokoło drzwi. Jak się tego nie przećwiczyło kilkadziesiąt razy to oczywiście połowa pourywana... Ale skoro w okcie nie ma, to z przyjemnością biorę się do roboty
            Octavia

Komentarz

• przemek88
              Rider
              • 2009
              • 613

Żeby nie zakładać nowego tematu. Chce założyć u siebie elektryczne szyby z przodu czy ktoś używał tych "uniwersalnych zestawów"? I był z niego zadowolony czy lepiej kupić oryginał

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• Skarbek
                Classic
                • 2011
                • 12

boczek

witam wszystkich
                i od razu przejdę do sprawy z którą nie mogę sobie dać rady - wszystko idzie gładko do momentu który opisano: 'Wsuwamy ręce pod spód boczka i pchamy do góry aż wyjdzie"
                u mnie nie wychodzi z tej dłuższej części [czyli tam gdzie jest ruchoma szyba] - nic a nic nie chce się ruszyć
                z części gdzie jest szyba osadzona na stałe, wychodzi razem z tym plastikowym profilem ale i tak nie mogę wyjąć bo ta dłuższa część trzyma a nie chcę uszkodzić/połamać

czy przy profilu przy szybie były jakieś ślady kleju? czy bok jest montowany w profil tylko na wcisk?
                i drugie pytanie: [nie widzę na foto] czy ta rynienka/profil ma zostać w drzwiach czy wychodzi razem z boczkiem?
                Pozdrawiam {:-) M
                nauka słówek
                śmiech TO zdrowie
                meczykiTV

Komentarz

• sznup
                  Classic
                  • 2009
                  • 25

Skarbek czy był klej nie dam głowy, u mnie nie było.
                  Choć po pierwszej próbie wyciągnięcia faktycznie boczek wyszedł razem z ową rynienką, którą wysunąłem i wsunąłem w szczelinę koło szyby.
                  Po kolejnym montażu, rynienka zostawała bez oporów w drzwiach, a boczek sam się wysuwał - z największym oporem w okolicy stałego kawałka szyby i na brzegu nie opodal rygla od drzwi.
                  Tu zresztą do tej pory - bo już kilka raz zdejmowałem boczek - są pewne opory, ale że ten plastik jest trochę gumowaty wiem, że nie połamię tego łatwo i mam odwagę powoli szarpać ruszając na boki by poluzować łączenie. Pomagam sobie trochę dłonią od spodu podważając w okolicy tego rygielka drzwi.
                  126p>Felicia1.3>Felicia1.3+lpg>OI 1.6 akl +(stag4) [lpg: miasto 11/100; trasa8/100]

Komentarz

Pracuję...